Produkcja

RUN Chłodnia ma swoją siedzibę we Włocławku, czyli w samym sercu żyznego regionu Kujaw. Ten rejon Polski, o rolniczych tradycjach sięgających setek lat, może pochwalić się wyjątkowo urodzajnymi czarnoziemami. Dzięki tak korzystnemu położeniu, jesteśmy w stanie regularnie kontrolować sady i uprawy warzyw naszych dostawców.

Nasz system HACCP gwarantuje, że zagrożenia takie, jak np. obecność ciał obcych czy jakiekolwiek inne zanieczyszczenie plonów jest praktycznie niemożliwe.

Procesy blanszowania i zamrażania są pod ciągłym nadzorem, tak, aby zapewnić właściwą klasyfikacje jakościową przerabianego surowca. Maszyny i urządzenia podlegają regularnemu myciu i odkażaniu po każdym cyklu produkcyjnym . Oprócz prowadzenia własnych badań czystościowych, stan czystości mikrobiologicznej jest również monitorowany przez laboratoria niezależne.

Proces produkcyjny prowadzony jest pod ciągłym ścisłym nadzorem wysoko wykwalifikowanego personelu, który ma za zadanie dbać o niezakłócony przebieg produkcji.

Można to zilustrować na przykładzie słodkiej kukurydzy w kolbach, którą produkujemy z
6 000 ton surowca. Przerób prowadzony jest w bardzo krótkim przedziale czasowym, co oznacza, że pomiędzy zbiorem surowca z pola, a złożeniem przerobionego produktu w komorze chłodniczej (temp. -22°C) nie może upłynąć więcej, niż kilka godzin. W czasie tak szybkiego przerobu obiera się kolby z liści, blanszuje i zamraża, co ma na celu zapewnienie znakomitego, naturalnego smaku i konsystencji, poprzez zachowanie odpowiedniej jakości cukrów w ziarnie. Tym samym jakość naszej kukurydzy znacznie przewyższa produkt naszych konkurentów na rynku detalicznym.

Zarówno głęboko mrożone owoce i warzywa, jak i produkty mięsne i przetworzone wytwarzane są w warunkach ściśle podlegających procedurom HACCP. RUN Chłodnia, oddając do użytku drugą halę produkcyjną w lecie 2005 r., zwielokrotniła również swoje moce przerobowe zarówno, co do ilości asortymentów i wielkości produkcji.

System produkcji jest zaprojektowany tak, że oddziela się obróbkę wstępną surowca od dalszych procesów produkcyjnych. Pomieszczenia w tym celu podzielone są na strefy „sterylne” i „nie-sterylne”, tak, aby drogi, którymi przekazywane są surowce nie krzyżowały się z drogami wyrobów gotowych. Procedury mycia i sterylizacji mają na celu zapewnienie wymaganej czystości pomieszczeń produkcyjnych, maszyn i urządzeń po każdej partii produkcyjnej.

Aby utrzymywać stały poziom jakości, w miarę rozwijania się, firma zainwestowała w szereg projektów. W roku 2003, w ramach programu PHARE, zainstalowaliśmy system bezpieczeństwa, monitorujący instalację amoniakalną.

Właściciele i pracownicy RUN Chłodni z nadzieją patrzą w przyszłość. Rozszerzamy nasze rynki zbytu i mamy nadzieję niebawem podbić je w skali globalnej.

Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close