runchlodnia@runchlodnia.com.pl +48 54 412 39 25
Pl En De
Od ponad 30 lat specjalizujemy się w produkcji
słodkiej kukurydzy w kolbach
Kukurydza kolby
Dowiedz się więcej
Kukurydza połówka
Dowiedz się więcej
Kukurydza mini
Dowiedz się więcej
Produkt najwyższej jakości

Od 30 lat uprawiamy słodkie i super słodkie odmiany kukurydzy. We współpracy z naszymi plantatorami siejemy, uprawiamy i zbieramy kolby kukurydzy z najlepszych polskich ziem kujawskich.

W ciągu tak wielu lat praktyki wypracowaliśmy umiejętność bardzo zróżnicowanego cięcia kolb. Dzięki temu, jako jedyny producent kukurydzy możemy w pełni skoncentrować się na optymalnym smaku i mlecznej konsystencji soczystych ziaren.

Nasze kolby są produktem najwyższej jakości dla klientów poszukujących perfekcji w każdym kęsie serwowanego jedzenia. Bardzo uważnie kontrolujemy zawartości pestycydów, pleśni, drożdży i bakterii, dzięki czemu jesteśmy pewni bezpieczeństwa naszych produktów.

Zobacz też inne nasze produkty

Owoce, warzywa, zioła

Kebab

Rolady

Kukurydza jest bardzo popularną rośliną uprawianą w Polsce, ale również i na świecie. Jej popularność z roku na rok wzrasta. Kukurydza jest rośliną ciepłolubną, a ze względu na coraz cieplejszy klimat jest ją łatwiej uprawiać również w naszym klimacie. Pociąga to za sobą rozwój gałęzi produkcji i przetwórstwa związanego z kukurydzą. W Polsce uprawia się kukurydzę na ziarno, na przetwórstwo w branży spożywczej: kolby kukurydzy, kukurydzę konserwową, a także na pasze dla zwierząt.

Kukurydza kojarzy się z latem, bo wówczas najczęściej gości na naszych talerzach. Najchętniej jedzona jest kukurydza gotowana lub kukurydza z grilla. Zacznijmy jednak od tego, dlaczego poza wyjątkowo dobrym smakiem, warto jeść kukurydzę? Wartości odżywcze kukurydzy są szeroko doceniane. Wykazano, że jest produktem niezawierającym glutenu, wobec czego sprawdzi się idealnie w diecie bezglutenowej. W tym przypadku cenionym produktem będzie mąka kukurydziana. Ponad to kukurydza zawiera sporą zawartość błonnika, który działa dobroczynnie na układ trawienny. Roślina ta zwiera witaminy E, D oraz witaminy z grupy B, które zapobiegają wypadaniu włosów oraz wzmacniają je od wewnątrz. Dodatkowo poprawia kondycję skóry i paznokci.

Przyjrzyjmy się właściwościom kukurydzy, jak możemy ją użyć we własnej kuchni? Jednym z najpopularniejszych rodzai jest kukurydza w puszce, czyli inaczej kukurydza konserwowa. Ten rodzaj produktu jest bardzo chętnie wybierany do przygotowywania dań. Jakie przepisy z kukurydzą są najpopularniejsze? Najchętniej kukurydza dodawana jest do sałatek. Smaczne sałatki z kukurydzą to: sałatka z kurczakiem i kukurydzą, sałatka z tuńczykiem i kukurydzą, sałatka z tuńczykiem , kukurydzą i jajkiem, sałatka z selerem konserwowym jajkiem i kukurydzą. Kukurydza ma wiele właściwości w kuchni. Popularne restauracje fast food podają gotowaną kukurydzę w całych kolbach lub połówki kukurydzy z masłem i solą. Jak ugotować kukurydzę? Jak długo gotować kukurydzę, aby nie była twarda? Najważniejszą zasadą jest nie gotowanie kukurydzy w soli! Sprawia ona, że kolby kukurydzy stają się twarde. Kukurydzę gotuje się w wodzie z cukrem (2 łyżki na 4 kukurydze). Aby kukurydza była gotowa do zjedzenia wystarczy gotować ją około 10-15 minut od momentu zagotowania wody.

Gdzie kupić kukurydzę? Należy poszukiwać firm, które bazują na zbiorach z własnych, pewnych upraw. To bardzo ważne by mieć kontrolę nad tym jak jest uprawiana kukurydza, jakie środki do jej uprawy są stosowane i znać jej walory smakowe. Run Chłodnia uprawia kukurydzę już od ponad 20 lat. Firma skupia swoją działalność na słodkich i bardzo słodkich odmianach kukurydzy. Współpracuje z najlepszymi polskimi plantatorami z województwa kujawsko-pomorskiego. W przeciągu tego czasu ten wiodący na rynku producent mrożonych mięs oraz owoców i warzyw, wypracował zróżnicowane cięcia kolb, czego efektem są dostępne: całe kolby kukurydzy, kukurydza połówka oraz kukurydza mini. Firma skupia swoją uwagę na tym aby uzyskać wyśmienity smak i mleczną konsystencje soczystych ziaren kukurydzy.